«Люби і знай свій рідний край»

 

Сучасний стан природних об’єктів вимагає від суспільства привернення уваги, зокрема, дітей та молоді, до актуальних екопроблем регіону або міста, екологічної просвіти та інформування, популяризації принципів сталого розвитку серед населення, підтримки ініціатив щодо впровадження природоохоронних проєктів, залучення дітей та молоді до експедиційних спостережень стану довкілля та пізнавально-дослідницької краєзнавчої роботи задля збереження цінних природних територій, культурних та історичних пам’яток Донецької області.
Саме така мета та завдання були зазначені в умовах обласного  конкурсу «Люби і знай свій рідний край» серед учнів навчальних закладів Донецької області,  який  на замовлення Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації (директор  Сергій Натрус) організував та провів інформаційно-просвітницький центр «Екологічна варта» (директор Наталія Цабенко) за підтримки Всеукраїнської екологічної ліги (голова ВЕЛ Тетяна Тимочко). Заключна, святкова частина фестивалю відбулася 30 листопада в місті Краматорську.
Учні наших шкіл, вихованці гуртка «Юні натуралісти» Донецького обласного еколого-натуралістичного центру теж долучилися до участі в ньому. Семеро учнів Лиманського НВК «гімназії-ЗОШ І ст.»,  двоє – ЗОШ №2 та один учень ліцею – саме ці діти стали призерами (ІІ місце) обласного щорічного етнокраєзнавчого фестивалю «Люби та знай свій рідний край» в номінації «Пам'ятки та об’єкти природної та історико-культурної спадщини». 
Лиманські юннати намагалися привернути увагу до актуальних екологічних проблем в нашому місті. У своєму 5-хвилинному  відеоролику «На захисті природи рідного краю»,  що був представлений на конкурс, діти продемонстрували майже двомісячну роботу. В ньому юні екологи нагадали і про втрачене (на завжди?) Лиманське озеро, і про історію появи рукотворного Ломоносівського озера. Активісти висвітили і деякі екологічні проблеми водойми – захаращеність берегів, проживання мешканців озера – качок в умовах постійного галасу відпочивальників. Крім того, майбутні хіміки за допомогою лакмусового папірця провели елементарні хімічні дослідження стану озерної води (на момент дослідів у вересні місяці 2021 року значних відхилень від норми не будо виявлено). Також відобразили й проведену дітьми разом з батьками толоку – прибирання сміття, відходів на дальній прибережній ділянці та навчання з його сортування…
Тепер юннати вже мають хоча і невеликий, але власний досвід практичної природоохоронної роботи, намагаються дбайливо ставиться до природи рідного краю та надають приклад у збереженні довкілля - цінної природної території в рідному місті, популяризуючи дружні моделі життєдіяльності людини. Наші дітлахи вважають необхідним продовжувати роботу над проєктом. А ще юні громадяни закликають всіх жителів Лиманської ОТГ: 
«Збережімо  разом  голубу  перлину  нашого  міста – озеро Ломоносівське!»

Олена Войтенко –  керівник проєкту, «Відмінник освіти», вчитель-методист, голова Лиманського осередку ВЕЛ

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner