ДПС Донеччини пояснює

 

Податок на нерухоме майно: пільги з оподаткування

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області звертає увагу платників податків, що згідно з п.п. 266.3.1 п. 266.3 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.
Підпунктом 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:
а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.
Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).
Відповідно до п.п. 266.4.2 п. 266.4 ст. 266 ПКУ cільські, селищні, міські ради та ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об'єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).
Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, для фізичних осіб визначаються виходячи з їх майнового стану та рівня доходів.
Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об'єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об'єктом оподаткування.
Пільги з податку, передбачені підпунктами 266.4.1 та 266.4.2 п. 266.4 cт. 266 ПКУ для фізичних осіб не застосовуються до:
– об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ;
– об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності) (п.п. 266.4.3 п. 266.4 ст. 266 ПКУ).
Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

З початку року аудитом Донеччини за результатами документальних перевірок донараховано майже 227 млн гривень

Одним з важливих завдань для податкової служби на сьогодні є забезпечення єдиних правил для всіх учасників ринку, протидія нечесній конкуренції і схемам ухилення від оподаткування та боротьба з тіньовою економікою. Тому підрозділами аудиту Донеччини першочергова увага приділяється проведенню перевірок суб’єктів господарювання, що мають ризики в своїй діяльності. 
Так, з початку 2021 року фахівці управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Донецькій області провели 742 документальні перевірки, за результатами яких донараховано податкових зобов’язань на 226,9 млн гривень. Крім того, в ході перевірок зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток на 21,9 млн гривень.
За січень-травень 2021 року підрозділами аудиту Донеччини забезпечено додаткових надходжень до державного бюджету 23,2 млн гривень. 

Бізнесмени Донеччини сплатили єдиного податку більше на 53 млн грн у порівнянні з минулим роком

Суб’єкти господарювання Донеччини, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, за січень-травень 2021 року сплатили до місцевих бюджетів області 478,9 млн грн єдиного податку, що на 53 млн грн перевищує показник відповідного періоду минулого року.
Лідерами зі сплати єдиного податку продовжують залишатися фізичні особи – підприємці. Ними сплачено до місцевих бюджетів 354 млн гривень.
В свою чергу, юридичними особами – платниками єдиного податку перераховано до місцевої казни 124,9 млн гривень. У тому числі сільгосптоваровиробниками області – платниками 4 групи – спрямовано 69,1 млн грн до місцевих бюджетів.
Головне управління ДПС у Донецькій області звертає увагу, що єдиний податок у повному обсязі зараховується до загального фонду місцевих бюджетів. Саме тому, перераховуючи зазначений податок своєчасно та у повному обсязі, підприємці забезпечують фінансування поточних потреб і сприяють розвитку своєї громади.

Постачання конфіскованого майна: особливості оподаткування ПДВ

Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що ДПС України з метою забезпечення єдиної позиції при застосуванні окремих норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ) щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання конфіскованого майна листом від 03.06.2021 № 12825/7/99-00-21-03-02-07 (далі – Лист № 12825) надано роз’яснення щодо особливостей, які виникають при здійсненні таких операцій. 
Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ. 
Особа, яка проводить операції з постачання конфіскованого майна, незалежно від того, чи досягає вона загальної суми операцій із постачання товарів/послуг, визначеної пунктом 181.1 статті 181 розділу V ПКУ, а також незалежно від того, який режим оподаткування використовує така особа згідно із законодавством, є платником ПДВ (пункт 180.1 статті 180 розділу V ПКУ). 
Не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з: 
•    конфіскації майна (передачі майна від особи, в якої його конфісковано, у власність держави); 
•    безоплатної передачі конфіскованого майна від особи, що здійснює його безоплатну передачу, до державних органів, установ (організацій), які утримуються за рахунок бюджетних коштів, а також закладів, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей. 
Крім того, в Листі № 12825 надано роз’яснення з наступних питань: 
•    щодо податкових наслідків з ПДВ в особи (платника ПДВ), майно в якої було конфісковано; 
•    щодо податкових наслідків з ПДВ в особи, яка здійснює операції з постачання (продажу) конфіскованого майна (у тому числі органів державної виконавчої служби, які самостійно реалізують конфісковане майно); 
•    щодо податкових наслідків з ПДВ в особи, яка придбала конфісковане майно (за умови, що така особа є зареєстрована як платник ПДВ). 
Детальніше в Листі № 12825 – на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

 

Підписатися на Facebook 

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner