ДПС Донеччини роз’яснює

 

До уваги платників рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин!
Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що Державна податкова служба України на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням надає важливу інформацію для платників рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин.
Середня митна вартість імпортного природного газу, що склалася у процесі його митного оформлення під час ввезення на територію України з 01.04.2021 по 30.04.2021 складає 7 178,2714 грн/тис. куб. метрів або 256,7565 дол. США/тис. куб. метрів. 
 

Використання РРО/ПРРО: платні медичні послуги

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що платні послуги у сфері охорони здоров’я з початку 2021 року повинні надаватись фізичними особами – підприємцями, у тому числі і платниками єдиного податку,  виключно із застосуванням РРО. 
З 01.01.2021 року набрав чинності розділ І Закону України від 01.12.2020 року № 1017-ІХ, «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування РРО платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцями (споживачами) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій», яким внесені зміни до п. 61 підрозділу 10 розділу XX «Інші перехідні положення» Податкового кодексу України, 
Так, п. 61 підрозділом 10 розділу XX передбачено, що з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють, зокрема, надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.
Крім того, платні послуги у сфері охорони здоров’я, які можуть надавати фізичні особи - підприємці визначено Класифікатором видів економічної діяльності ДК 009:2010. Розділ за кодом 86 «Охорона здоров’я» поділяється на групи: 86.1 «Діяльність лікарняних закладів»; 86.2 «Медична та стоматологічна практика»; 86.9 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я».
Зазначений розділ включає лікарні широкого профілю та спеціалізовані лікарні короткочасного або тривалого перебування пацієнтів, санаторії, профілакторії, будинки для людей похилого віку з медичним обслуговуванням, психіатричні лікарні, установи для осіб з розумовими вадами, реабілітаційні центри, лепрозорії та інші установи охорони здоров’я, що мають необхідну матеріальну базу та проводять діагностичне та медичне лікування пацієнтів, які страждають різними захворюваннями. Також до цього розділу відносяться медичні консультації та лікування в області загальної та спеціалізованої медицини як лікарями загального напряму, так і медичними спеціалістами та хірургами; стоматологічні послуги загального та спеціалізованого характеру, послуги ортодонтів.
Нагадуємо, що суб’єкти господарювання можуть скористатись банером «Програмні РРО» на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням , де можна знайти найактуальнішу інформацію, нормативні акти, роз’яснення, відеоуроки щодо використання програмних РРО.

 

Зберігання пального потребує ліцензії

Шановні платники! Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі пальним та зберігання пального на території України визначено Законом України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального» зі змінами та доповненнями (Далі – Закон № 481).
У сферу дії Закону потрапляють: нафтопродукти, палива моторні, скраплений газ, а також речовини, що використовуються як компоненти вищевказаних видів пального. 
Перебування пального на балансі суб’єкта господарювання або на відповідальному зберіганні хоча б один день (при цьому таке пальне зберігається у стаціонарних ємкостях) є зберіганням пального та здійснюється за наявності ліцензій.
Власне, зберігання пального, – це діяльність із зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик (ст.1 Закону № 481). 
Суб’єкти господарювання, які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб зобов’язані придбати ліцензію на право зберігання пального (виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки).
Суб'єкт господарювання має право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії.
Також повідомляємо, що суб'єкти господарювання, які здійснюють роздрібну, оптову торгівлю пальним або зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів, ліцензію на роздрібну або оптову торгівлю пальним або ліцензію на зберігання пального не отримують.
Термін дії ліцензії – 5 років. Сплата за ліцензії справляється за кожний наступний щорічний термін дії ліцензій. 
Відповідно до ст. 15 Закону № 481 встановлена:
-    річна плата за ліцензії на право оптової торгівлі пальним у розмірі: 
-    5000 гривень за кожне місце оптової торгівлі пальним,
-    10000 гривень за відсутності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним; 
-    річна плата за ліцензії на право зберігання пального:
-    780 гривень на право зберігання пального,
-    780 гривень на право зберігання пального (виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки);
- річна плата за ліцензії на право зберігання пального:
-    2000 гривень на право роздрібної торгівлі пальним.
Сплата чергового платежу за ліцензії здійснюється у розмірах, встановлених цим Законом, і справляється за кожний наступний щорічний термін дії ліцензій.
Сплата за весь термін дії ліцензії не дозволяється.
Перелік документів для отримання ліцензії передбачено ст. 15 Закону № 481. 
На виконання вимог Закону України від 17.03.2020 № 530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» та з метою забезпечення безперебійного надання електронних довірчих послуг у період карантину, Головне управління ДПС у Донецькій області пропонує отримувати інформацію щодо діючих ліцензій на офіційному сайті ДПС України за електронною адресою: https://tax.gov.ua/dovidniki-reestri-perelik/reestri/383525.html.
Для отримання більш детальної інформації пропонуємо звертатися за телефоном: 0980753533, або з документами на отримання ліцензії на пальне за адресами:
-    вул. Італійська, 59, м. Маріуполь, Донецька обл., 87515, 
-    вул. Куїнджі, 93, м. Маріуполь, Донецька обл., 87515. 

З доходів мешканців Донеччини до бюджетів сплачено більше 4,6 млрд гривень 

За січень-квітень 2021 року до зведеного бюджету країни від платників Донецької області надійшло 4 млрд 637 млн грн податку на доходи фізичних осіб, що на 723 млн грн перевищує показники відповідного періоду 2020 року. Податок на доходи фізичних осіб залишається одним з основних бюджетоутворюючих елементів, на нього припадає 55,8% від усіх перерахувань суб’єктів господарювання області. 
Серед основних чинників зростання надходжень ПДФО - підвищення рівня мінімальних заробітних плат, а також розширення бази оподаткування, зокрема, у рамках заходів з легалізації трудових відносин та повноти сплати роботодавцями податків і зборів при виплаті доходів. 
Основна сума сплаченого податку, а саме 75%, залишається в розпорядженні місцевих громад  для подальшого розвитку регіону та фінансування заходів у соціальній сфері. 
Так, за січень-квітень 2021 року до місцевих бюджетів області надійшло 3 млрд 477 млн гривень податку на доходи фізичних осіб. Натомість, до Державного бюджету України за чотири місяці поточного року надійшло 1 млрд 159 млн грн зазначеного податку. 
 

Підписатися на Facebook 

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

 

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot

 

 

#ПДВ, #надходження, #ДПС_Донеччина

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner