1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом. ВІЛ/СНІД ситуація сьогодення.


Сьогодні ВІЛ – це не вирок. Люди  з вірусом імунодефіциту можуть жити звичайним життям, народжувати дітей, працювати, подорожувати тощо. Достатньо вчасно вживати ліки. Якщо ВІЛ-інфекція діагностується вчасно, відразу розпочинається АРТ і надається необхідне лікування пацієнту, а відтак людині гарантується якісне та повноцінне життя.
Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це важлива нагода для підняття поінформованості молоді, широких верств населення про проблеми ВІЛ/СНІДу, проблеми людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, звільнення від наркотичної та алкогольної залежності.
З 1987 до 01.10.2020 року на теріторіі Лиманської міської ради офіційно зареєстровано 576  випадків ВІЛ-інфекції.
За 9 місяців 2020 року в районі  зареєстровано 22 нових випадків ВІЛ-інфекції (показник захворюваності на ВІЛ-інфекцію складає 51,3 на 100 тис. населення) , діагноз СНІД встановлено 13 особам .
Станом на 01.10.2020 року перебуває під диспансерним     наглядом 234 ВІЛ-інфікованих осіб, в тому числі 7 дітей до 18 років з підтвердженим діагнозом ВІЛ/СНІД. З діагнозом СНІД перебуває під диспансерним наглядом – 88 осіб,  у тому числі  3 дитини віком до 18 років.
Високоактивну антиретровірусну терапію отримують  221 пацієнт, що складає 96,5 % від пацієнтів диспансерної групи, у тому числі 7 дітей до 18 років (100% від дитячої диспансерної групи).
Активізація зусиль для викорінення ВІЛ/СНІДу має на меті зниження рівня  захворюваності та смертності від ВІЛ/СНІДу шляхом забезпечення створення системи безперервного надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції, насамперед серед представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, послуг з лікування, догляду і підтримки людей, які живуть із ВІЛ, у рамках реформування системи охорони здоров'я.

УСЗН Лиманської міської ради

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner