Про порядок призначення житлових субсидій.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 № 329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1022» затверджено нову редакцію Положення про порядок призначення житлових субсидій.
 
Хто повинен подавати нові заяву і декларацю для призначення субсидії з 01.10.2018р.?
З 1 жовтня 2018 р. призначення житлової субсидії здійснюється лише після подання нових заяви і декларації, якщо у складі домогосподарства є:
– внутрішньо переміщені особи;
– особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства;
– особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків);
– особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають.
Таким особам необхідно щоразу, після закінчення терміну призначення субсидії, надавати нові заяву і декларацію для призначення субсидії на наступний термін.

Як оформити субсидію?

Для отримання державної допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг необхідно заповнити  Заяву та Декларацію про доходи.  Готові документи можна:
самостійно подати до місцевих управлінь праці та соціальної політики;
самостійно подати до сільських і селищних рад;
надіслати рекомендованим листом до органів соціального захисту населення за місцем проживання.
відправити через Інтернет (заповнити заяву та декларацію можна на сайті subsidii.mlsp.gov.ua)

На який термін призначається субсидія?
Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням на відповідний сезон:
неопалювальний – з травня до вересня включно
опалювальний – з жовтня до квітня включно
Для домогосподарств, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, житлова субсидія на опалювальний сезон розраховується з 16 жовтня до 15 квітня включно.
Таким чином призначення субсидії здійснюється двічі на рік. На наступний період субсидія призначається в автоматичному порядку без звернення, за виключенням окремих категорій одержувачів.
Субсидія для відшкодування витрат на придбання твердого палива і скрапленого газу призначається до кінця поточного календарного року.

За який період беруться доходи для призначення субсидії з 01.10.2018р.?
Для призначення субсидії з початку опалювального сезону доходи враховуються за I—II квартали поточного календарного року за даними ДФС, Пенсійного фонду України. Розмір пенсії враховується за вересень.
Житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.
Важливим є те, що враховуються доходи членів сім’ї осіб із складу домогосподарства у разі, коли член сім’ї зареєстрований за іншою адресою.

Сплата за послуги одержувачами субсидії

Введено обов’язок для громадян, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, щомісячно сплачувати обов’язкову частку плати за послуги незалежно від обсягу спожитих послуг. У разі несплати обов’язкової частки плати надання субсидії припиняється за поданням надавачів послуг.

Чи потрібно звертася за призначенням субсидії на понаднормову площу якщо субсидія вже  була призначена на понаднормову площу?
Запроваджено єдиний підхід при наданні субсидії на загальну площу житла з урахуванням понаднормової площі – не більше  30 відсотків соціальної норми житла, розрахованої для домогосподарства.  Конкретні розміри загальної площі, на яку призначається житлова субсидія (з урахуванням понаднормової), зазначаються в рішенні комісії, тому якщо рішення комісії вже було винесено позитивно, повторно звертатися за субсидією не потрібно.

Як розрахувати розмір субсидії?

В основу формули розрахунку розміру субсидії взято залежність доходу сім’ї на рівні двох прожиткових мінімумів на особу і витрат, які не перевищують 15% сукупного доходу такої родини.
Формула розрахунку субсидії: середньомісячний дохід сім`ї ділиться на кількість зареєстрованих у житловому приміщенні осіб і визначається середньомісячний дохід на одну особу. Цей дохід ділиться на прожитковий мінімум ( з липня  2018р. 1777.00 грн.), ділиться на базовий коефіцієнт 2 і множиться 15%.
Базовими цифрами у формулі є залежність, при якій сім'я з доходом на рівні двох прожиткових мінімумів на особу сплачує за комунальні послуги 15% сукупного доходу. Далі ця залежність застосовується до конкретної сім'ї з конкретними доходами.

 

Управління соціального захисту населення
Лиманської міської ради

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner